Eigenlijk heb ik het afgekeken op me werk. Op me werk maken we gebruik van vacuŁm om emmers verf met behulp van aan Robot op te pakken.
De vacuŁmplaat bestaat uit 2 platen Aluminium. Een dikke plaat, waarin een soort van kamertjes gefrees zijn, waarin nylon balletjes zitten, en een plaat eronder, met gaatjes, welke er voor zorgt dat de balletjes er niet uit vallen. Op de onderste plaat zit een laag foam rubber, om goed af te dichten op het produkt.
De werking is als volgt: de plaat zakt op de emmers, en het vacuŁm wordt aangezet. Door de gaten die niet op een emmer zitten zal de lucht zo hard gaan stromen waardoor de nylon ballen omhoog gezogen worden, en het zuiggat afsluiten. De gaten die wel op een emmer zitten, zullen wel vacuŁm gezogen worden , maar omdat de lucht stroming daar veel lager is , zal de nylon bal het gat niet afsluiten. Dit systeem werkt dus dmv luchtstroming, en de zwaartekracht. Voor een vacuŁm tafel moet het verhaal dus een klein beetje anders worden, omdat deze aan de bovenkant moet zuigen. Dus ik heb het onderstaande verzonnen.
Omdat het ook allemaal niets mag kosten, heb ik toch maar gekozen voor MDF. Eigenlijk had ik liever iets van plexiglas gehad, maar dat dikkere plexiglas is niet goedkoop. Dus als proef eerst maar MDF , en het goed verven. Verder zag ik bij  de Action mooie lange rietjes, en die heb ik gebruikt in de gaatjes...
Als ballen heb ik piepschuim ballen gebruikt van 15mm. Deze zijn natuurlijk lekker licht, maar ik vraag me wel af of zo het gat goed afsluiten.
Ik heb het bovenstaande verzonnen. 4 platen 18mm MDF. Alles is zo verzonnen dat ik het maar aan 1 kant hoef te frezen. Op de groene plaat komt de aansluiting voor de stofzuiger/vacuŁmpomp. Dus de groene ruimte wordt vacuŁm gezogen, door de kanaaltjes door de andere platen, zal de lucht vanaf de rode plaat aangezogen worden, door het kamertje in de grijze en blauwe plaat. Als de luchtsnelheid hoog is, zal het piepschuim balletje omhoog gaan, en het gat afsluiten. Als er iets op het bovenste gaatje ligt, zal er geen lucht gaan stromen, en het balletje onderin bliven liggen, waardoor het werkstuk aan de tafel gezogen wordt.  Althans dat is de bedoeling :-) .
VacuumTafel Idee
Swets Hobby Homepage
Arjan Swets
Arjan Swets
Arjan Swets on LinkedIn
Swets Hobby Homepage
Arjan Swets
Arjan Swets