Taal:
5de as. Hardware
Omdat je via Ebay steeds meer 5-assen sets aangeboden zie worden, wilde ik dat ook eens gaan bekijken. Maar omdat ik al een goede 4de as heb, wilde ik eigenlijk een losse 5de as.

Maar wil wel dat alles snel en makkelijk te wisselen, en snel te gebruiken, is. Ik heb op mijn machine al 2 aanslagblokjes. Hier kan ik een stalen rij tegen deze blokjes aan leggen , en mijn losse kop / meedraaiend center verschuiven.

Hier onder een Render van wat ongeveer het plan was.


Ook wilde ik het allemaal niet te duur maken, eerst maar eens kijken of het lukken wil iets 5 assig te frezen. Omdat ik de pulley van de 4de as ook zelf gefreest had, dacht dat kan ik misschien ook wel wat zelf frezen voor mijn 5de as ideeen.

Eerst maar van MDF een paar proefstukken gefreest.

Dit zag er goed uit, dus nu uit aluminium. Ik had nog een paar stukken 25mm dik aluminium liggen, dus maar weer frezen.
(Click op het plaatje)
(Click op het plaatje)
(Click op het plaatje)
(Click op het plaatje)
(Click op het plaatje)
Laten we dit ook maar versie 1 noemen. Later dacht ik, ik had er beter 4 sleuven in kunnen frezen voor glijmoeren i.p.v. al die tap gaten. En niet die rare hoeken / platte kanten er aan, maar gewoon rond. Ook ben ik van plan, over de aandrijfriem heen, een omgezet plaat / deksel te maken. Ook om hem nog wat steviger te maken, en de aandrijfriem te beschermen tegen vuil. Maar eerst maar eens kijken of we wat gefreest krijgen.

---