Taal:
5de as. Software
Het maken van de g-code voor 5 assen is niet echt eenvoudig. Ook viel me op, dat de aanbieders van de 5 assensets het nergens hebben over het aansturen er van en over het maken van de g-code voor 5 assen. De meeste CAM pakketten werken met 3 , hooguit 4 assen. En de pakketten voor 5 assen, zijn niet te betalen voor een hobby-ist. Er zijn wel wat studenten versies van bepaalde pakketten, maar daar kan je bijvoorbeeld geen stl-files inlezen.

Ik heb gekozen voor Powermill. Dit is niet een echt makkelijk pakket.

Ik heb wel besloten eerst een MDT-file te maken. Dit is eigenlijk een file, die verwijst naar CAD-files van bijvoorbeeld je eigen machine.

Ook dit is niet echt makkelijk. Ik had mijn machine al eens helemaal getekend, dus de files maken was niet moeilijk. Wel moet je natuurlijk uit de CAD-tekeningen van je machine, aparte files maken van als je assen apart. Dus bij mijn machine heb ik file waar het frame op staat, een file van de X-as,Y-as,Z-as, B-as en C-as.
Het voordeel van het bovenstaande is, dat je alles goed kan simuleren, en ook kan je zien of er botsingen zitten in je toolpad. En simuleren met 5-assen is wel belangrijk, want er kan veel fout gaan.

---