Taal:
Het maken van een 3D speler voor een spel is niet zo heel erg moeilijk. Eerst wil ik even kwijt dat dit echt niet het mooiste of het beste speler is, en ik ben er nog steeds (af en toe) mee bezig om het te verbeteren. Ik probeer hier alleen maar uit te leggen hoe het allemaal werkt. Het is wel super leuk als je 20 bots in Unreal tournament als jezelf ziet rond rennen.

En verder zal je heel veel moeten oefenen.

Eerst heb ik met een cam een voor en een zij aanzicht van mijn hoofd gemaakt. Deze heb ik met Paint shop pro om gezet naar zwart/wit. Deze plaatjes heb ik in milkshape gebruikt als achtergrond van het zij- en vooraanzicht.
(Click op het plaatje)
Het eerste programma wat je nodig heb is Milkshape. Het moet ook kunnen met programma's als 3D studio Max, maar dan is het een stuk moeilijker. In milkshape kan een skelet gekozen worden. Hier kiezen we voor Unreal tournament default skeleton. (er zijn plugin's voor quake,halflife enz)
(Click op het plaatje)
Nu kan je in een van de aanzichten (bijvoorbeeld in het vooraanzicht op de punt van de neus) een stip zetten. Zo'n stip noemen we een VERTEX. De vertex verschijnt ook in de andere aanzichten. Nu kan je de vertex in de andere aanzichten verplaatsen zodat deze ook daar op de goede plek staat. (dus in het zijaanzicht ook naar de punt van de neus verschuiven). Verbinden we 3 vertexen met elkaar krijgen we een driehoek (polygon), welke zichtbaar word.
(Click op het plaatje)
Als je zo je poppetje gemaakt heb moet er nog een plaatje omheen gemaakt worden. Hiervoor heb je 2 programma's nodig. Een goed tekenprogramma om alles te tekenen. Ik gebruik zelf jacs paintshop pro.

En verder heb je het programma Ultimate Unwrap3D nodig. Met dit programma kan je je poppetje als het ware glad strijken (op verschillende manieren)
(Click op het plaatje)
En het leuke van dit programma is dat je gelijk in een 3d beeld kan zien hoe het er uit gaat zien. Aan de rechterkant zie je het plaatje van het glad gestreken hoofd.
(Click op het plaatje)
Nu alleen nog de juist vertexen bij het juiste "bot" van het skelet selecteren. Je kies een "bot", en dan verkleurt deze naar groen. Nu alle vertexen selecteren die volgens jouw bij dit bot horen, en dan op de knop assign drukken. En zo ga je alle botten af.
(Click op het plaatje)
Nu zijn er op internet diverse tutorials te vinden hoe je het poppetje dan in een spel krijgt.

bijvoorbeeld deze link voor unreal tournament :
Unreal Tournament Skeletal System Exporter

of unreal tournament 2003:
Unreal Tournament 2003 Support for MilkShape 3D
---