Taal:

Omdat de eerste machine niet echt betrouwbaar was, heb ik toch weer besloten een nieuwe te maken. Dit keer van ijzer, met betere spullen. Toch heb ik niet alles nieuw gekocht. De geleiding van Drylin zoals hieronder op de oude machine zijn hergebruikt. Alleen heb ik voor de Y-as gebruik gemaakt van 2 Drylin rails, de Dubbel aan de voorzijde, en een enkel bovenop. (moet wel zeggen, dat ik daar nu achteraf wel spijt van heb, maar dit was nog in de tijd dat je nog niet zo makkelijk aan de spullen kon komen...)

Ik heb bewust gekozen voor dit model idee, omdat zo rijdende brug heel lastig "stijf" te maken is. Zo U-vormig frame is vrij makkelijk sterk en stijf te maken, en maakt ook niet uit hoe zwaar je het maakt, het hoeft toch niet te bewegen. Op deze manier is de Y-as gewoon een rechte balk. Later ontdekte ik eigenlijk steeds meer voordelen, zoals dat ik breder werk ook tussen de spijlen door kan steken. En dat de kogel-omloop-spindels een stuk hoger zitten, en dus niet zo vuil worden.

Eerst had ik dezelfde motors en  (zelfbouw) elektronica-besturing weer gebruikt. Maar ondertussen heb de elektronica-besturing vervangen voor Microsteppers. Het heeft geen zin meer om dat tegenwoordig allemaal zelf te bouwen.

Verder zit er nu een watergekoelde 1,5 Kw frees motor op, waar ik ook heel blij mee ben. Werkt zoveel beter dan de Kress. De toerenregeling werkt veel en veel beter. Ik kan echt van ~1500 tot 24000 rpm, en super stabiel . De Kress kon niet zo laag in toeren, dus bij kunststof had je vaak last van smelten. En in metaal, bij het in je werk zakken, hield de toerenregeling van de Kress het vaak niet goed bij...

Mijn nieuwe 4de as, zit links in het eerste gat tussen de spijlen. De klauwplaat zit net buiten het bereik van me Y-as, dus normaal heb ik er geen last van.


Een van de eerste uitvoeringen. Hier nog met de oude Kress frees motor.

Z-as de eerste keer verbouwd, omdat ik water-gekoelde-frees-motor gekocht had.

Z-as de tweede keer verbouwd. Ik had steeds te weinig hoogte in me Z-as bij het 5 assig frezen. Ook de Drylin geleidingen vervangen .
---