Taal:
Om Pic microcontrollers te programmeren heb je een programmer nodig. Dit is een stukje hardware waarmee je een , op de pc geschreven programma , in het geheugen van de PIC microcontroller kan laden.
PICSTART Plus
De eerste programmer die ik kocht was de PICSTART Plus van Microchip zelf.
Deze is vrij duur. Dus als ik nu met PIC's zou beginnen zou ik deze niet gelijk kopen.
K8048
Daarnaast heb ik de K8048 van vellenman, maar deze programmer heb ik nooit lekker aan de praat gekregen.
EasyPIC3 & EasyPIC 5
Verder heb ik ook deze super mooie printen. En deze gebruik ik best wel veel om dingen te testen. Ik maak nu ook zoveel mogelijk mijn hardware gelijk aan deze print. Verder heb ik er nog een paar uitbreidingen bij zoals de uitbreiding om SD card te gebruiken. Later heb ik ook nog de versie 5 gekocht.
Wisp628/Wisp648
En ook deze heb ik hier liggen, en deze vind ik eigenlijk een van de fijnste. Is goedkoop, en werkt perfect.
Deze programmer is speciaal ontwikkeld voor ICSP ( In Circuit Seriële Programmer ). Dit betekend dat de PIC (meestal) in de schakeling kan blijven zitten tijdens het programmeren.
Ik vind deze programmer vooral makkelijk als het programma nog niet klaar is. Bij de al de andere programmers moest de PIC steeds in de programmer worden gezet ( en dus uit de schakeling gehaald worden), en daar word de Pic en het voetje vaak niet beter van.
PICKit 2
Sinds kort heb ik ook deze programmer. En ook dit is een In Circuit Programmer, dus ook hier kan je de Pic-controller programmeren terwijl deze in je schakeling zit. En omdat deze via USB werk is hij echt super snel. Doet de wisp er wel een seconde of 10 a 20 over, is het met deze programmer echt 1 of 2 seconde.
Ik vond eigenlijk de Wips648 de fijnste programmer, maar sinds ik de PICkit 2 heb, ben ik daar toch ook wel heel erg tevreden over. De Wisp648 kost op dit moment € 30.25 voor het bouwpakket, en € 40.67 voor de gebouwde versie. De PICkit 2 kost op dit moment bij Voti € 50.82, de PICkit 3 kost € 66.55 . De voordelen van de PICkit ten opzichten van de WISP648, is de snelheid, en dat de PICkit via USB werkt, en de WISP648 via RS232 (compoort). En de RS232 (compoort) is steeds meer aan het verdwijnen op de computer.
---