Taal:
Nadat ik het al een paar keer op Internet had bekeken, heb ik besloten om ook een CNC-machine te maken. De letters CNC staan voor: Computer Numerical Control. Het zijn dus machines die door de computers bestuurt worden. Bekende machines die veel aan computers aangesloten worden zijn natuurlijk printers en/of plotters.
Als je nu ipv rotring pennen in een plotter een freesmachine bestuurd praten we over een CNC-machine.
Deze machines werken meestal met stappenmotors. Deze motors zijn zo gemaakt dat als de computer,er een puls naar de steppen-motor-driver stuur ze de motor één stap doen. De computer tel steeds het aantal pulsen, en weet dus waar de machine is. De meeste stappenmotoren hebben 200 stappen in één omwenteling.
Ik word regelmatig gevraagd door mensen die willen starten met CNC waar ze nu op moeten letten bij het bouwen of kopen van een machine. Dus hier een lijstje tips , maar dit is mijn mening, en zegt dus ook niet alles.

Mij eerste machines zagen er uit zoals de bovenstaande draaiende animatie. Zo'n rijdende brug constructie, die je best wel veel langs zie komen bij de DIY CNC bouwers. Ook ik ben dus zo begonnen. Nu echter 20 jaar verder zou ik dat afraden. Zo'n brug constructie is heel moeilijk "stijf" te krijgen, en vervormd makkelijk naar een Parallellogram.
Ik denk nu dat je het beste een model kan maken , zoals mijn CNC2 model. Dus een frame met hoge zijkanten, en de Y-as een rechte balk.
Nu is mijn machine van ijzer, maar ik denk dat dit model machine ook heel goed van andere materialen te bouwen is. Je kan die verhoogde zijkanten immers zo zwaar maken dan je wilt, deze bewegen toch niet, dus het heeft geen effect op het gedraag van je stappenmotoren.

maar ik denk als je het slim in elkaar zet, veel ribben in de constructie, en alles goed lijmt, dat je dan van hout/MDF zelfs een machine kan bouwen, waar je aluminium en ijzer mee kan frezen.

Hieronder een paar plaatjes van machines gevonden via google, waarvan ik denk dat het betere modellen zijn.

Deze alleen voor de hoge zijkanten.Nooit 1 spindel in de midden maken!!!. Bij zwaarder freeswerk ga je altijd je Y-as scheef duwen.
Ga ook eens kijken op CNCZone.nl or CNCZone.com.
---