Taal:
Een Pic microcontroller is in diverse talen te programmeren. Hier onder een paar voorbeelden. Deze compilers gebruik ik zelf, en vooral omdat ze goed en goedkoop zijn.
Assembly
De taal van de Pic microcontroller zelf. Misschien moeilijker om te leren, maar dan kan je (bijna) alles maken wat je ook maar verzin.
Wel moet je verstand hebben van de verschillende tallen-stelsel zoals binair,hexa-decimaal. Verder goed het datablad lezen van het type Pic dat je gekozen heb.
Basic Oshonsoft
Er zijn veel basic-compiler variante te krijgen voor Pic microcontrollers. Maar ik vind deze van Oshonsoft één van de beste. Het is een heel pakket.
Het pakket bestaat uit: Assembler, disassembler, debugger , Basic-compiler.
En een goede basic compiler. Deze basic compiler ondersteun ook commando's voor het aansturen van LCD displays (ook grafische 128x64 displays), RC-servo's, stappenmotors , RS232 communicatie, I2C communicatie, SPI communicatie, 1-wire communicatie. Kortom een prima pakket voor weinig geld. Verder zijn er op internet een aantal forums te vinden van  gebruikers van dit pakket. Op één van deze forums is ook de schrijver van dit pakket te vinden, waar je dan ook je goede ideeen aan hem kan door geven.
Basic Proton
De Proton Basic compiler is ook een heel mooi pakket. Het is alleen vele male duurder dat het pakket van Oshonsoft. Wel is er voor dit pakket veel meer te vinden op Internet. Ga bijvoorbeeld eens kijken op PICbasic.nl . Beide basic versie zijn totaal verschillend, maar als je een klein beetje handig ben met programeren, zijn de voorbeelden die op PICbasic.nl wel over te zetten naar Oshonsoft Basic.
Ladder
Ik ben zelf PLC programmeur, dus ik vind dit een heel leuk pakket. Het is een compiler waarbij de source geschreven wordt in LADDER. Ook dit pakket bestaat uit een simulator en een ladder-compiler.
Het is een vrij uitgebreide ladder versie, met timers, counters. Maar ook met ondersteunig voor seriele communicatie (RS232) en LCD schermen.
Dus ben je gewend aan PLC programmeren, is dit misschien een goede stap naar PIC micro controllers.
---