Taal:
Het eerste probleem van een propeller klok is het verkrijgen van een voedingsspanning op het draaiende gedeelte. Dit kan op diverse manieren. D.M.V. Sleepringen en borstels, maar dit is vrij lastig te maken, slijt tijdens het draaien, maakt geluid.

De oplossing die hier gebruikt wordt is met 2 spoelen. Juist, een transformator. Een normale transformator is opgebouwd uit 2 spoelen rond een ijzeren kern. Deze trafo zit iets anders in elkaar. Er komt namelijk 1 spoel aan het draaiende gedeelte, en 1 spoel aan het vaste gedeelte. En omdat er in deze trafo geen ijzeren kern zit is het rendenment niet zo best, maar het werkt wel.

Ik hoop dat de plaatjes hieronder het geheel een stuk duidelijker maken.
We beginnen met een standaard PC koel-ventilator. Deze heb je in diverse maten (8x8 cm, 9x9 cm), Er zijn ook kleinere, maar die zijn niet geschikt. Let ook even op dat hij 12 Volt DC is, maar dat zijn de meeste.
Zaag dan eerst de buitenkant eraf. Let wel op dat de motor/rotor vast blijft zitten aan de onderste rand. Deze rand is later makkelijk om het geheel vast te zetten.
Daarna zaag je de Rotorbladen eraf. Ik heb daarna het motortje aan gesloten op een voeding, en het laten draaien. Toen met een scherpe beitel en schuurpapier het mooi glad en rond gemaakt.
Toen eerst dubbelzijdig plakband om de Rotor gedaan, en daar een spoel van gelakt koperdraad omheen gewikkeld. Het dubbelzijdig plakband zorgt ervoor dat de spoel goed vast zit aan de rotor. Ik heb 180 windingen om de Rotor gedaan.
Nu komt er een van de lastigste dingen. Nu moet je een kunststof pijpje zien te vinden dat om de rotor met spoel heen past. Het liefst zo krap mogelijk, want hoe kleiner de luchtpleet tussen de twee spoelen hoe beter de trafo zal werken.
Wikkel om dit kunststof pijpje een tweede spoel met 100 windingen. En plak dit pijpje met spoel vast aan de voet van de ventilator. Het geheel is nu klaar. De PicController die op de Base zit zal er straks voor zorgen dat er een 20 KHz blokpuls op de primaire kant van de trafo komt te staan, en als alles goed werkt zal er, op het draaiende gedeelte, ook spanning uit de spoel komen. Onbelast kan deze spanning oplopen tot 30 volt, maar het belangrijkste is dat de spanning belast hoog genoeg blijft. En dat is nogal eens een probleem. Succes!
---